Thursday 7 January 2021

Det här är vad de vill

English version can be found here.


Innehållsvarning: rasism


Så, gårdagen var lite av en röra. För framtida kontext eller ifall du inte vet, Trump-supportrar stormade Capitol Hill i Washington D.C. i ett försök att ta makt och det var ett enormt misslyckande, som allt de gör. Det var ett kuppförsök, men de hade inte ens inärheten av den planering och det stöd som krävs för att genomföra något sådant här. När jag skriver detta finns det några dödsfall och fler skadade kopplat till det här. Men även om det definitivt är nyhetsvärdigt och sannerligen väldigt märkligt så hade det aldrig en chans att lyckas och kommer kanske inte vara tillräckligt för historieböckerna. Det kan verka som en större händelse än vad det faktiskt är, framför allt om man tänker på vilken byggnad det gäller, men det är ändå något jag vill prata lite om.

Jag vill tydligt säga att var du är är i världen, det kan hända här. Det gjorde det just (förutsatt att du är amerikan). Om du är uppvuxen i ett väldigt stabilt land kan det vara lätt att tänka att kuppen, auktoritärer, fascism, politiskt våld och sådant är saker som händer i andra delar av världen, men inte här. Men det kan hända här. Ditt land är inte immunt. Demokrati är en ömtålig sak som kräver mycket stöd, och mycket händer på det. Så även om det här försöket var dömt från start så kanske inte andra kommer vara det. Så var medveten om det och håll ögonen öppna.

Du kan ha hört folk för fyra år kalla Trump för fascist, men det lät så löjligt att du kallade det så och gick vidare. Du kan ha hört folk säga så om ditt eget lands högerextrema partier och politiker (förutsatt att du inte är amerikan), men tänkt att fascism är vad som hände på 30- och 40-talet, så det är inte applicerbart nu. Plus var inte fascisterna från historia ansvariga för miljontals av dödsfall? Var är de miljonerna en antaget fascistisk Trump mördar?

Vi vill förhindra de morden långt innan de börjar hända igen. Det kan gå över styr fort. Många av oss har sagt i åratal att högerextrema är ett av de störta hoten mot samhället idag. Deras strategi är att vara väluppfostrade stöttare av frihet, med demokrati kan falla och frihet kan upphöra om de får som de vill. Men de kommer aldrig säga det till dig. De säger istället att Västvärlden är hotad av invandring, att de kommer och tar dina jobb, att vissa grupper av människor är våldsamma och farliga, att staten i hemlighet styrs av en liten grupp (inte alls judiska) människor, att de bara skyddar vårt sätt att leva och det borde du också göra om du vill ha en framtid. Om de kan få dig att bli rädd för ”de andra” får de med sig dig på deras sida. Du förstår, det är med rädsla de vinner. De kommer inte visa det heller. Om de presenterar sig som lugna, rationella, och välklädda och får dig att bli rädd för alla faror i världen så är det troligare att du springer till dem för räddning. De kommer inte berätta för dig vad de faktiskt vill förän du på riktigt är en av dem.

Men vi vet redan vad de vill. De är inte särskilt bra på hemligheter när man väl börjar rota. Det kan summeras i fjorton ökända ord:
Vi måste säkra existensen av vårt folk och en framtid för våra vita barn”.
Det är den där rädslan igen, att existensen av vita människor på något vis är hotad. De bryr sig inte om demokrati. Rädsla är vad som driver dem.

Framtiden jag vill ha drivs istället av hopp. Jag gillar pluralism. Jag gillar sammanblandning. Mitt folk är hela mänskligheten och tillsammans är vi starka. Jag gillar yttrandefrihet, religionsfrihet, rörelsefrihet, åsiktsfrihet, och mycket annat. Min utopi är en där orättvisor och segregation är förbi, och jag tror att det kan uppnås. Sättet vi gör det på är med inkludering och öppenhet, inte med rädsla och skräck. Vad hoppas du på?

No comments:

Post a Comment